Sokan azt hiszik, hogy a friss zöldség mindig jobb, mint a fagyasztott. Ez azonban nem mindig igaz.
A kutatók megvizsgálták, mi történik a zöldségekkel a tárolás során. Kiderült, hogy ha egy zöldséget 16 napig tárolnak frissen, akkor akár 10–45%-kal is csökkenhet a vitamin- és tápanyagtartalma. Ez azt jelenti, hogy hiába friss a zöldség, ha sokáig áll a polcon vagy a hűtőben, idővel egyre kevesebb értékes anyag marad benne.
Ezzel szemben a fagyasztott zöldségeket közvetlenül a betakarítás után gyorsan lefagyasztják, így szinte minden tápanyag bennük marad. Ha ezeket csak közvetlenül a főzés előtt olvasztjuk ki, akkor sokkal több hasznos vitamint tartalmazhatnak, mint egy több mint két hetes „friss” zöldség.
Tehát melyik az egészségesebb?
• Ha a friss zöldség nemrég lett leszedve, akkor az a legjobb.
• Ha viszont napokig, hetekig állt, akkor a fagyasztott változat valószínűleg tápanyagokban gazdagabb.