Hiába élnek sós vízben, a tengeri halak húsának nincs sós íze – de vajon miért?
Amikor valamit sósnak érzünk, az azért van, mert az ételben sok a konyhasó (nátrium-klorid). Általában akkor érezzük sósnak az ételt, ha egy liter vízben legalább 300 milligramm só van feloldva.
A tengervíz sokkal sósabb ennél – literenként körülbelül 15 gramm sót tartalmaz! Mégis, ha megkóstolunk egy tengeri halat, nem érezzük sósnak, hanem inkább enyhén kesernyésnek. Miért nem szívják magukba a sót ezek a halak?
A válasz az, hogy a tengeri halak szervezete nagyon ügyesen szabályozza a só mennyiségét. Testük kiválasztja a fölösleges sót, főleg a veséken és a kopoltyúkon keresztül. Így a vérükben lévő só mennyisége körülbelül megegyezik az édesvízi halakéval – literenként nagyjából 9 gramm.
Ez azt is jelenti, hogy a tengeri halak izomsejtjeiben a só mennyisége hasonló, mint amit mi sósnak érzünk: körülbelül 300 mg/l. Emiatt nem érezzük őket sósnak. Az édesvízi halaknak viszont aktívan fel kell venniük a sókat, mert kevés van belőlük a környezetükben.
Tehát a tengeri halak nem azért nem sósak, mert nincs körülöttük só, hanem azért, mert testük kiválóan szabályozza a só be- és kiáramlását!