Befolyásolja az evőeszköz az étel ízét?

Ha joghurtot ennél, fehér kanállal jobban fog ízleni – legalábbis ezt állítják a kutatók. Vajon tényleg számít, milyen kanállal eszünk?

Elsőre furcsának hangzik, de a tudomány szerint az evőeszköz külseje hatással lehet arra, hogyan érezzük az étel ízét.

Az Oxfordi Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a kanál színe, súlya, mérete vagy formája befolyásolja-e az ízérzékelést. A kísérletek alapján a válasz: igen.

Mit tapasztaltak?

Ha a kanál hasonló színű, mint az étel, akkor azt ízletesebbnek találjuk. Például a fehér joghurt fehér kanállal jobban ízlik.

Ha a kanál nehezebb, mint amilyennek látszik, az emberek szerint az étel vizesebb és rosszabb minőségű.

A kisebb kanál (pl. teáskanál) használata édesebbnek érzékeltette ugyanazt az ételt, mint amikor nagyobb kanalat használtak.

Miért van ez?

Az agyunk elvárásokat állít fel: ha például azt hisszük, hogy egy nehéz kanállal komolyabb, jobb minőségű ételt eszünk, akkor csalódunk, ha nem olyan, mint vártuk – így rosszabbnak érezzük. Ugyanez igaz méretre, formára, sőt evőeszköz típusra is.

Egy másik érdekes kísérletben például sajtot adtak embereknek különböző evőeszközökkel:

aki fogpiszkálóval evett, annak sósabbnak tűnt a sajt,

aki késsel, annak krémesebbnek.