Miért lett ekkora ötlet a kapszulás kávé?

Ma már sok háztartásban megtalálhatók a kapszulás kávéfőzők, de vajon mikor és hogyan született meg ez az ötlet?

Már 1976-ban egy Eric Favre nevű mérnök állt elő azzal az elképzeléssel, hogy a kávékészítést egyszerűbbé és gyorsabbá lehetne tenni előre csomagolt kapszulákkal. Akkoriban a Nestlénél dolgozott, ahol szabadalmaztatta az ötletet, és megpróbálta üzleti sikerre vinni. Az első gépeket főleg irodai felhasználásra szánták, de ezek nem arattak nagy sikert.

Az áttörés csak akkor jött el, amikor egy új vezető, Jean-Paul Gaillard újragondolta a projektet. 1988-ban megszületett a Nespresso, amely nemcsak egy gép volt, hanem egy komplett rendszer: kávégépek, kapszulák és egy exkluzív üzleti modell. Elsősorban azoknak szólt, akik otthon is szeretnének finom, presszókávét inni – gyorsan és kényelmesen.

Ahogy nőtt a kereslet, más cégek is piacra léptek saját kapszuláikkal. Bár sok márka nem kompatibilis egymással, a kapszulás kávé egyre népszerűbb lett. 2012 körül lejárt a Nespresso egyik fő szabadalma, így már bárki készíthetett kompatibilis kapszulákat – ez csökkentette az árakat is.

A kapszulás kávé viszont nem mindenkinek nyerte el a tetszését. A kávészakértők szerint az igazi presszókávéhoz továbbra is a hagyományos módszer kell, és a környezetvédők is aggódnak, mert a kapszulák nagy része nehezen újrahasznosítható.

Mégis: a gyorsaság, az egyszerűség és a kényelmes használat miatt sokan választják ezt a megoldást.